top of page

Kräv bra krav!


Tillhör du dem som alltid känner stress och tidsnöd?

Har du människor i din närhet som alltid verkar ha koll på läget , är lugna och presterar väl? Du jobbar och jobbar och ändå är dessa irriterande, högpresterande människor alltid klara i tid utan att jobba alls lika mycket som du. Vad är deras hemlighet?

Nästan vad man än ska ta sig för här i livet blir bättre om man vet varför man gör det och vad målet med övningen är. Visst kan det vara kul med spontanitet och roliga infall, men inte om man vill göra något snabbt och effektivt. Oplanerat arbete kostar både mer och ger oftast inte det resultat man förväntat.

Den spontana metoden är kanske roligare, men...

Min fru och jag har två helt olika metoder när vi handlar. Jag sätter ihop en meny för den kommande veckan baserat på vad vi har hemma. Menyn använder jag för att skriva en inköpslista för det som fattas. Sedan går jag till affären och köper nästan uteslutande vad som står på listan. Min fru däremot har en mycket mer spontan metod. Hon tittar i kylen och frysen. Kanske hon skriver ner något litet och sedan bär det av till affären. Resultatet blir massor med spontaninköp. Oftast får hon med vad som behövs, men även massor av andra matvaror som vi antingen redan har eller som inte passar ihop med vad vi ska äta. Den spontana metoden är kanske roligare, men mycket dyrare, ger mer svinn och tar mycket längre tid.

Krav utgör ramarna för verksamheten.

Exemplet med mathandlingen tydliggör varför man måste ha krav vid de flesta verksamheter. Krav utgör ramarna för verksamheten. De beskriver vad målet är och när man är klar. En kravlista kan jämföras med inköpslistan i exemplet. Här kravställer man vad kundvagnen måste innehålla för att man ska kunna anse sig vara färdig i matbutiken. Utan inköpslistan kan man bara gissa när man är klar.

Man får inte missa "window of opertunity".

Krav är speciellt viktigt när man ska utveckla en produkt. Detta är en väldigt kostsam verksamhet där det också är viktigt att man blir klar så fort som möjligt. Man får inte missa "window of opertunity". Då finns det inte tid och pengar för att ingenjörerna ska sitta och optimera i oändlighet. Tro mig! Ingenjörer vill inget hellre än att sitta och ratta på parametrar för att uppnå det bästa resultatet möjligt. Man blir aldrig klar. Kravens funktion här är att specificera vad som är tillräckligt bra och därmed fastställa när man är klar.

Människor mår bra av att kunna lägga en arbetsuppgift bakom sig ...

Det är otroligt frustrerande och otillfredsställande att arbeta utan att veta om man gjort ett bra jobb eller inte, eller veta när man kan sluta. Människor mår bra av att kunna lägga en arbetsuppgift bakom sig i vetskapen att man gjort ett bra jobb. Detta kan man bara veta om man har bra krav som sätter gränserna för verksamheten/projektet på ett tydligt och entydigt sätt.

Kräv bra krav innan du sätter igång och designar din produkt!

Det mår du bäst av.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page